Verslag Donderdag

Lees hier alle avonturen van Donderdag!

geplaatst op 16 juli, 2022

verslag donderdag 14 juli

De donderdag staat altijd in het teken van rustig en gezond opstaan. Iedereen werd daardoor wat later gewekt dan normaal. Een klein beetje uitslapen is natuurlijk altijd fijn op een kamp en soms ook broodnodig. Toen iedereen, opgefrist en wel, uit bed was verzamelden we op het veld. Normaal hebben we op jeugdkamp altijd ochtendgymnastiek voor het sportontbijt, in de vorm van, heel holland in beweging. Waarbij meestal op iets wat houtige wijze een leider of leidster dit aanstuurd vanwege het verliezen van een spel. Echter hadden we dit jaar een heuse Yoga goeroe bij ons. D leider Luuk schijnt al jaren zijn innerlijke rust te vinden in de wereld van Yoga dus speciaal voor kamp had hij zijn pyjama en hoofdband meegenomen en stond hij garant voor een zeer ontspannende en rustige yoga les. Alle kinderen deden heel erg goed en enthousiast mee en vonden zelf ook hun innerlijke rust. Mocht iemand thuis gekomen zijn met de vraag ‘papa of mama, Mag ik op Yoga les? dan weet u waar het vandaan komt. Na de yogales was het tijd voor het sportontbijt. Met kleine maar zeer gewaardeerde extraatjes, een eitje, jus d’orange, cornflakes etc. werd de innerlijke mens ook met voeding gevuld. Na het ontbijt werd er nog een klein feestje gevierd, hier en daar nog wat moppen verteld en wat op de tafels gedanst.
Toen we klaar waren met corvee vertrok de hele groep naar het bos, voor het laatste bosspel. Levend Catan. Dit tikspel wordt ieder jaar wel een keer gedaan en in redelijk warme omstandigheden werd de laatste energie eruit gegooid die nodig was voor de grotere spellen in het spelprogramma. Na Levend Catan werd er bij de accommodatie geluncht. De Lupa’s werden tevoorschijn getoverd maar er werden ook nog verse boterhammen gesmeerd. Normaal is dat niet nodig maar hierover later meer. Na de lunch was het vrij spelen maar nog belangrijker, het oefenen voor de bonte avond. Groepjes trokken zich terug om te brainstormen, teksten te schrijven of moppen te verzinnen, dansjes in te studeren of…. verrassingen te verzinnen.
Inmiddels waren in de middag de eerste twee gasten gearriveerd. Teun van Aken en Martin Roovers hadden de grote transportbus opgehaald en waren al vroeg onze kant opgekomen. Deze grote wagen was natuurlijk het belangrijkst voor alle bagage maar de twee mannen hielpen ook alvast met het inladen van alle spullen die we niet meer zouden gebruiken.
Ook arriveerden in de middag nog twee gasten. Door omstandigheden was het voor Patty Klimp niet mogelijk om dit jaar met kamp mee te gaan met haar vriendinnen van de MO15 en MO13. Hier had zij wel heel erg naar uitgekeken. Een bezoekje aan de Bonte avond was wel haalbaar en samen met haar moeder heeft ze toch deze donderdag een beetje mee kunnen genieten van de geweldige kampsfeer.
Rond 18.00 uur werd aangevangen met het avondeten. Naar het eten van de donderdag wordt altijd wel uitgekeken. Het is inmiddels een echte traditie geworden dat op donderdag de zelfgemaakte kipschnitzels, gebakken aardappelen en groente mix. Met als toetje een overheerlijk viennetta ijs met vanilleyoghurt en een stroopwafel. Net voor het avondeten kwamen de overige vier gasten, die meteen aan konden schuiven. Jeugdvoorzitter Patrick van Os. Voetbalvoorzitter George Leuver en algemeen voorzitter Ruud de Leede waren de eregasten en gelukkig voor ons kwam ook onze keukenprins Nick Harmsen met dit drietal mee. Ook Nick moest dit jaar verstek laten gaan maar was natuurlijk ook voor de bonte avond van de partij. Het eten was deze avond weer voortreffelijk en na het eten werd de moppentrommel weer open getrokken en wat post uitgedeeld. Namens alle kinderen willen we alle ouders, familieleden en vrienden, vriendinnen en buurtjes bedanken voor het sturen van de kaartjes. Dit wordt echt altijd gewaardeerd en het levert natuurlijk leuke momenten op als er kinderen zijn die de kaartjes ook voor willen lezen. Ik had al eerder vermeld na het stukje van de lunch, dat ik nog ergens op terug zou komen en dat is het volgende. We hadden vandaag ook nog een laatste sukkel van de dag.

Elke dag na het ontbijt
een Lupa is de bedoeling
Met dit warme weer
Zet maar in de koeling

Jur regelt dat meteen
De effies willen dit niet horen
na 3 uur in de vriezer
Waren de Lupa’s stijf bevroren

Na een lange toezing sessie gingen we afronden. Iedereen bleef buiten en in een rap tempo werd het kamphuis ingericht voor het kampjournaal en de bonte avond. Tijdens dit inrichten ging voor de kinderen de Toko open met deze keer ook heerlijke waterijsjes in het assortiment.
Iets wat verlaat begon dan toch echt de Bonte avond. De avond werd aan elkaar gepraat door het duo Mandy en Aubrey, leidsters van de O15 meiden. Geheel verkleed als Tiger Lilly en Tiger Woods zorgden zij ervoor dat het programma vlotjes werd afgewerkt. vele diverse acts passeerden de revue. Ook was er dit jaar weer een optreden van de Crusty Crocks. Die hadden afgemeld voor dit jaar maar tijdens de Bonte avond kregen we ineens een telefoontje van hun manager die vertelde dat ze Jeugdkamp Excelsior'20 nooit zouden willen missen. De agenda werd op het laatste moment dus nog even omgegooid. Met één nieuw nummer en nog eentje uit de oude doos zorgden ze weer voor een spetterend optreden. Als laatste act was daar uiteraard ook de act van de debutanten. Debu’s Ricardo en Aubrey hakten er op los en dit ging natuurlijk weer gepaard met luid boegeroep. Het enig wat dit jaar ontbrak waren de witte zakdoekjes. Hier en daar werd er dus maar met plastic bekertjes gegooid. Toen de rust was teruggekeerd en iedereen weer op zijn of haar plek zat was de jury er uit. De drie voorzitters hadden de nobele taak om te jureren, met hulp van Teun en Martin voor wanneer er een lastige beslissing genomen moest worden. De einduitslag op basis van drie categorieën was als volgt. Beste act algemeen ; de meiden van Sam’s Manta’s. Jo-anne, Merel, Sophie, Jeady, Isa, Lisa en Jasmijn. Zij waren vanaf dag 1 al begonnen met het instuderen van een dans op het nummer Jungle van Broederliefde. De choreografie was helemaal zelf verzonnen en tot in perfectie uitgewerkt. De volgende was voor act beste individu. Deze eer ging uiteraard naar Victor Koszucki van de Buckies Puppies. De hele week stal Victor al de show met het vertellen van moppen na het eten en op de bonte avond vertelde hij een aantal nieuwe dijenkletsers met als extra toegevoegd een breakdance uitvoering.
De laatste categorie was beste creatieve act. Hier waren de de winnaars het groepje de Koengaroes, Jack, Tijs, Sebas, Christiaan en Stijn. Zij hadden de lied van de sukkel van de dag bewerkt met een nieuwe en hilarische tekst over hun leiders. Of hier buitenom een dealtje gesloten zou zijn tussen de leider Koen de Leede en het hoofd van de jury Ruud de Leede, vertelt het verhaal niet. Na deze bekendmakingen was het tijd voor iets serieuzer werk. We hadden dit jaar drie jubilarissen in de leidersgroep. Deze leiders werden met een oorkonde in het zonnetje gezet. Allereerst was het Rubben Scheffers, die gehuldigd werd voor 5 jaar kampleider. Hierna volgden Juriaan Buckers en Roel Peeters voor 10 jaar kampleider. Een luid en groot applaus volgde voor deze kanjers. Na de jubilarissen was het tijd voor het uitreiken van de Arjan Scheffers Bokaal. Ieder jaar stemmen alle leiders en leidsters op één andere leider of leidster van wie ze vinden dat deze persoon het verdiend om de ASB te krijgen. Dit kan zijn voor inzet voor of op kamp, extra bijzondere inspanningen of misschien wel het hebben van de leukste en nieuwe ideeën. Alle redenen voor het nomineren van iemand zijn goed. Dit jaar was het wederom een hele spannende strijd tussen twee leiders. Een eervolle vermelding voor Ivo Vollebregt, dit jaar zijn 17de kamp. Hij kreeg 5 stemmen. Maar met 6 stemmen ging de Arjan Scheffers Bokaal dit jaar, zeer verdient, naar C leider Michael Romijn. Dit jaar was pas zijn derde kamp maar telkens laat Michael een zeer positieve indruk achter.
Hierbij enkele motivatie punten achter de stemmen. zorgzaam, boodschappen verzorger tijdens c uitje toen de groep ging zwemmen, 100% inzet in alles wat hij doet, brengt rust wanneer nodig, heeft veel humor. grote verantwoordelijkheid in zorgen voor groepsgevoel, Een waardevolle aanvulling voor het jeugdkamp.
Michael, namens de gehele leidersgroep van harte gefeliciteerd met deze eervolle prijs. Na het dankwoord van ondergetekende en een luid en overweldigend applaus en gejuich voor alle kinderen zelf ging de hele groep naar buiten en nam iedereen plaats rond het kampvuur. Hier werd nog een overheerlijk worstenbroodje gegeten als avond snack. De vermoeidheid was inmiddels ook weer binnen komen wandelen dus de F, E, D, jongens en meiden gingen lekker naar bed, De C groep O15, jongens en meiden maakten er buiten nog een latertje van. De drie voorzitters namen afscheid en vertrokken weer naar Schiedam. Normaal gesproken blijven de gasten ook wel slapen maar Wij hadden dit jaar de gelukkige omstandigheid dat we drie busjes van Komkids mochten lenen. Dit was natuurlijk geweldig en ook financieel en pluspunt. Echter hadden ze de busjes zelf op vrijdagochtend weer nodig. Gelukkig waren de voorzitters bereid om deze twee busjes al op donderdagnacht weer op de club te zetten. In dit geval dus een win-win situatie.
De leidersgroep praatte daarna nog gezellig na en werd er ook weer een leiders lied gezongen. Na verloop van tijd vertrok iedereen ook richting het mandje om nog die paar uurtjes te slapen. Op naar de laatste dag en met het vooruitzicht van het pretpark moesten we al vroeg uit de veren.